Caritas Archidiecezji Częstochowskiej uruchomiła nową kuchnię charytatywną

1 tydzień temu

Caritas Archidiecezji Częstochowskiej wzbogaciła się o kolejny obiekt, za pomocą którego będzie mogła w jeszcze lepszy sposób pomagać osobom potrzebującym. W czwartek, 10 kwietnia w Centrum Duchowości Archidiecezji Częstochowskiej Święta Puszcza w Olsztynie otwarta została nowa kuchnia charytatywna, która m.in. będzie uzupełniać zapotrzebowanie organizacji na przetwarzanie żywności krótkoterminowej, a także służyć jako miejsce realizacji warsztatów żywienia zbiorowego w ramach Centrum Integracji Społecznej.

Uroczystość otwarcia nowej kuchni w Świętej Puszczy rozpoczęła się od spotkania przedstawicieli urzędów i instytucji zaangażowanych w powstanie nowego obiektu, wykonawców inwestycji i osób, które w różnym stopniu przyczyniły się do uruchomienia nowej kuchni. – Caritas Archidiecezji Częstochowskiej wchodzi na wyższy level, o ile chodzi o usługi, które już robimy, a które będzie nam łatwiej robić, dlatego iż standaryzacja dla pracowników i beneficjentów Caritas znacznie się podniosła – mówił podczas spotkania ks. Marek Bator, dyrektor Caritas Archidiecezji Częstochowskiej. – Wybudowaliśmy w Olsztynie kuchnię z Krajowego Planu Odbudowy i za środki własne. Kuchnię z zapleczem, z jadalnią, w której będziemy redystrybuować żywność, która będzie do nas tutaj docierała, bo trzeba wspomnieć o tym, iż my zajmujemy się zbieraniem żywności krótkoterminowej i my mamy tylko chwilę na to, żeby ją przerobić, żeby przedłużyć ich ważność i później żeby ją rozdysponować w sposób cateringowy lub stacjonarny wśród naszych beneficjentów. Szczególnie kierujemy takie kroki projektowe w stronę seniorów, którzy żyją samotnie, którzy potrzebują choćby choćby wyjść z domu, żeby zabrać sobie jedzenie do domu i tam skonsumować to, co my zrobimy. Projekt ten był realizowany od września 2024 do końca lutego 2025. Zatem mieliśmy bardzo kilka czasu, dlatego iż ten czas zatwierdzania i projektu, i poprawy to są sprawy dokumentacyjne, troszkę trwało, ale taką pełną parę ruszyliśmy pod koniec września po to, żeby zachować harmonogram budowy. On jest podzielony na trzy etapy, bo tutaj, gdzie stoimy teraz, było trochę drzew. Musieliśmy wykarczować działkę, musieliśmy tę działkę przepisać na Caritas, żeby Caritas był jej właścicielem. No i później wszystkie etapy budowlane, stawianie ścian, robienie posadzki, zakup sprzętu, to wszystko były kolejne etapy do tego, żeby dzisiaj widzieć to, co tutaj jest.

Nowoczesna kuchnia z pełnym zapleczem będzie bez wątpienia świetnym uzupełnieniem zasobów Caritas, o ile chodzi o kwestie przetwarzania i dystrybucji żywności. Obiekt powstawał z myślą o zapewnieniu pracownikom możliwie najwyższego komfortu pracy, co przekładać się będzie również na jej efektywność:
– Chcemy w ten sposób ułatwić pracę pracownikom, bo chcę wspomnieć o tym, iż kuchnia wcześniejsza była położona na trzech poziomach. Była piwnica, było pięto i było jeszcze takie półpiętro do góry i ludzie naprawdę ciężko pracowali, bo trzeba było przenieść towar manualnie, nie było windy, więc dzisiaj ta standaryzacja jest zupełnie inna, bo wszystko jest na poziomie zero, dostosowane dla osób niepełnosprawnych, dla ludzi starszych, którzy mają problemy z chodzeniem po schodach, więc wszystkie te adekwatności pozytywne i dobre będą dostępne dla ludzi i przede wszystkim dla pracowników.

Lokalizacja nowej kuchni w Olsztynie może nieco zastanawiać, ale jak zaznaczył ks. Marek Bator, ma to swoje logiczne wytłumaczenie:
– Chcemy łączyć też dwa miejsca, ponieważ my przeszliśmy dosyć spory egzamin podczas COVID-u, co spowodowało, iż gdyby nie było kuchni tutaj, którą mamy jako środek rekolekcyjny, to byśmy się wyłożyli, nie dalibyśmy ludziom jeść, dlatego iż np. kuchnia w Caritasie zachorowała, była zainfekowana. Dwie takie placówki spowodowały, iż mogliśmy świadczyć usługi gastronomiczne dla ludzi potrzebujących, szczególnie wtedy. I to nas skłoniło do tego, iż tutaj jest łatwiejszy rynek pracy, iż łatwiej jest ludzi tutaj zatrudnić, znaleźć ludzi do pracy, co widzimy przez Centrum Integracji Społecznej, zatrudnionych tutaj ludzi, którzy będą tu w tym projekcie gastronomicznym uczestniczyli, bo tu my łączymy również i ten projekt unijny związany z funkcjonowaniem CIS-ów i pracowników tutaj, którzy będą w tej kuchni zatrudnieni. Więc generalnie w Częstochowie mamy magazyny, tutaj mamy gastronomię.

Środki na budowę kuchni Caritas w większości pochodzą z Krajowego Planu Odbudowy. Wsparcie z KPO to ponad 3,5 mln złotych. Pozostałe środki w wysokości prawie 1 mln złotych to środki własne Caritas. Środki z KPO przekazało za pośrednictwem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. – Dzisiaj świętujemy, bo to naprawdę radosny dzień – mówił Lesław Siedlak dyrektor Ślaskiego Oddziału Regionalnego ARiMR w Częstochowie. – Otwieramy kuchnię Caritas Archidiecezji Częstochowskiej. Jesteśmy zaszczyceni, iż mogliśmy pomóc w tym wielkim dziele. Sama inwestycja dość mocno skomplikowana, ale zrealizowana w bardzo krótkim czasie. Wydaje nam się, iż będzie świetnie służyła wszystkim potrzebującym. Życzymy samych sukcesów, w szczególności Księdzu Dyrektorowi. Wsparcie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa było dość pokaźne. Sama umowa, zakres robót, który był zawarty w umowie opiewał na ponad 3 miliony 700 tysięcy złotych. Cała inwestycja to była wartość ponad 4 milionów. Natomiast bardzo się cieszymy, iż jako Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa mogliśmy wesprzeć tą kapitalną inicjatywę. Każdy taki sukces tam, gdzie umowa zostaje zrealizowana na czas, bardzo nas cieszy. Jesteśmy bardzo zadowoleni.

Zaangażowana w powstanie nowootwartego obiektu była również Paulina Gradek z częstochowskiej Caritas. Jak podkreśliła, kuchnia jest obiektem, który wpisuje się znakomicie w działalność programową Caritas na różnych płaszczyznach:
– Dzisiaj udaje nam się otworzyć placówkę, która pozwoli na przetwarzanie żywności. Czyli jest takim dopełnieniem naszych wcześniejszych inwestycji – budowy magazynów żywności, które pozwalały na przechowywanie żywności, na odbieranie żywności od dużej ilości dostawców, która jest przeznaczona na pomoc charytatywną. A ta kuchnia pozwoli nam jeszcze na przetwarzanie tej żywności, więc jej pełne wykorzystanie na to, żebyśmy mogli z nich przygotować posiłki, szczególnie z uwzględnieniem osób starszych, bo widzimy ogromną potrzebę tego, właśnie osoby starsze, które prowadzą samotne gospodarstwa domowe, które niejednokrotnie mają trudności z opuszczeniem własnych domostw, mieszkań na wysokim piętrze, iż oni potrzebują tej pomocy żywnościowej. Programy pomocy żywnościowej są też połączone z takim wymiarem integracyjnym, bo często jest tak, iż to właśnie seniorzy bardziej mobilni, bardziej aktywni odwiedzają tych, tych swoich mieszkań nie mogą opuścić. Przychodzą z posiłkiem, przychodzą z rozmową, wspólnie spędzają czas. Więc ta pomoc żywnościowa to jest jeden pion taki bardziej socjalny, pomocowy, wspierający, szczególnie osoby starsze, choć nie tylko. Natomiast pozostało ten cały pion integracyjny, aktywizacyjny, który pozwala na to, iż przeciwdziałamy wykluczeniu społecznemu, szczególnie osób starszych, ale również osób w trudnej sytuacji życiowej i materialnej.

Kuchnia Caritas to obiekt o powierzchni ok. 400 m2, wyposażony w nowoczesne urządzenia grzewcze (pompy ciepła, ogrzewanie podłogowe), panele fotowoltaiczne i urządzenia do gromadzenia energii, dzięki czemu koszty utrzymania obiektu są bardzo niskie. Część gastronomiczna wyposażona została w nowoczesny sprzęt kuchenny, chłodnię do krótkotrwałego przechowywania żywności oraz zaplecze socjalne dla pracowników.

Idź do oryginalnego materiału