Ksiądz reaguje na słowa o jedzeniu kotleta u babci w piątek. "Zdrowe podejście"

13 godzin temu
Ksiądz Sebastian Picur zwykle na swoich nagraniach odpowiada na pytania widzów. Tym razem postanowił jednak skomentować film innych twórców. Poruszony na nim temat wzbudził spore emocje. "Myślałabym o grzechu" - napisała jedna z widzek.
W Kościele katolickim istnieje tradycja wstrzemięźliwości od spożywania mięsa. To forma pokuty i upamiętnienia Męki Pańskiej. Na ten temat wypowiedział się jakiś czas temu raper i tiktoker znany w mediach społecznościowych jako @Edzio.


REKLAMA


Zobacz wideo Polacy o teściowych:


Nie je mięsa w piątki. Ale wyobraża sobie odstępstwo od zasad
Twórca nie ukrywa, iż wiara i religia odgrywają w jego życiu bardzo istotną rolę. Mimo to uważa, iż w niektórych sytuacjach restrykcyjne przestrzeganie zasad nie jest dobrym rozwiązaniem. - Ja na przykład jako katolik nie jem mięsa w piątki, ale o ile pojadę do mojej babci i babcia zapomni, iż jest piątek i zrobi mi kotleta, to zjedzenie tego kotleta jest dużo bardziej miłosiernym i pobożnym czynem niż przestrzeganie (niejedzenia - red.) mięsa w piątki - wyznał w jednym z wywiadów.


Do słów tiktokera odniósł się ksiądz Sebastian Picur. Okazuje się, iż duchowny nie widzi nic złego w jego postawie. "Zdrowe i adekwatne podejście" - skomentował. "To prawo zostało ustanowione dla człowieka, a nie człowiek dla prawa" - dodał.


Jedzenie mięsa w piątek? "Myślałabym o grzechu"
Temat zainteresował wiele osób. Niektórym bardzo spodobała się postawa rapera i komentarz księdza. "Normalne podejście, podoba mi się", "Bardzo ładnie to powiedział", "Cały Nowy Testament uczy nas, ze szabat jest dla człowieka a nie człowiek dla szabatu. Brawo" - czytamy w sekcji komentarzy pod postem na Instagramie.
Nie wszyscy jednak zgadzają się z takim podejściem. "Wiadomo, babcia to babcia, serce by jej pękło przy odmowie, ale bardziej chyba myślałabym o grzechu" - napisała jedna z osób. Czy rezygnujesz z jedzenia mięsa w piątki? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.
Idź do oryginalnego materiału