Święto plonów w sercu Polski – Dożynki w Spale 2025

2 godzin temu
Zdjęcie: w


W niedzielę, 28 września ponad 20 tysięcy gości odwiedziło Spałę w województwie łódzkim, aby wspólnie dziękować za tegoroczne plony. Dożynki Polskie zostały zorganizowane we współpracy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z gminą Inowłódź. Wydarzenie było przestrzenią do wymiany doświadczeń, jak również do zapoznania się z tradycjami zakorzenionymi głęboko w rodzimej kulturze.

Na wydarzeniu obecny był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefan Krajewski. Szef resortu podkreślił, iż dożynki są czasem wyjątkowym – to okazja do dziękczynienia zarówno za plony, jak i trud pracy rolników:

Dożynki obfitowały we wdzięczność, ale również w dyskusje poświęcone przyszłości polskiego rolnictwa i sektora żywnościowego. Małgorzata Malesa z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zwróciła uwagę na problem, jakim jest marnowanie żywności. Aby zapobiegać temu zjawisku, resort promuje kampanię „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość”:

Etnograficzne tło dla tradycji dożynkowych przedstawiła Małgorzata Jaszczołt – pełnomocnik dyrektora Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi:

Beata Koper-Ciecierska z Koła Gospodyń Wiejskich w Pilichówku zaznaczyła, iż dzięki działalności Koła możliwa jest międzypokoleniowa wymiana doświadczeń, a także pielęgnowanie pamięci o lokalnych zwyczajach:

Bartłomiej Górzyński, wystawca z KGW Kłopot i współtwórca „pierwszego wieńca w Polsce” wyróżnionego jako najlepszy podczas Dożynek Prezydenckich, przybliżył detale dożynkowego dzieła. Na wieńcu wyróżniały się liczne pszczółki:

Na dożynkach swoje dzieła prezentowali wystawcy różnych profesji. Na czym polega kunszt tkacki? Opowiedziała o nim Barbara Czarnocka:

Na dożynkach w Spale można było zaznajomić się z ludowym rękodziełem. Agnieszka Radomska, prezes Stowarzyszenia Twórców Ludowych oddziału Piotrkowskiego przybliżyła, co wychodzi spod jej ręki:

Nieodłącznym elementem tradycji dożynkowej są manualnie robione wieńce. Przy ich tworzeniu wykorzystuje się jedynie materiały naturalne, które zapewnia ziemia. Agnieszka Tarasiuk z województwa lubelskiego podkreśliła, iż aby powstał prawdziwy dożynkowy wieniec, musi upłynąć wiele miesięcy wytężonej pracy:

Wśród 90 wystawców niedzielnego święta były między innymi Koła Gospodyń Wiejskich, instytuty badawcze nadzorowane przez MRiRW, a także Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Dożynkowy korowód liczył 16 wieńców, misternie wyplecionych przez Koła Gospodyń Wiejskich, z wykorzystaniem zbóż z danego regionu Polski. Fotorelacja z Dożynek jest dostępna na stronie internetowej MRiRW.

Źródło fot.: MRiRW

Idź do oryginalnego materiału