Święcenie pokarmów w Domu Prowincjalnym

sluzebniczki-przemysl.pl 1 dzień temu

Wielka Sobota to dzień ciszy, refleksji i nadziei. Wierni czuwają w kościołach przy Grobie Pańskim, przygotowują się również do Wigilii Paschalnej, która wieńczy Triduum. Tego dnia odbywa się też święcenie pokarmów, które jest starym zwyczajem przyjętym w Polsce ze średniowiecznej Italii. „Ale to od nas samych zależy jak my to wydarzenie przeżywamy. Same słowa poświęcenia odwołują się do działania Jezusa. Kiedy jest mowa o poświęceniu wędlin, mięsa jest mowa o Baranku Paschalnym, czyli o tej ofierze Pana Jezusa. Kiedy jest poświęcenie chleba, jest mowa o prawdziwym chlebie, którym, jest ciało Chrystusa otrzymywane przy Eucharystii, więc są takie, nazwijmy to bodźce, impulsy do tego, żeby pytać siebie – co dla nas oznacza ten ryt. Pytanie na ile jesteśmy otwarci na te podpowiedzi.” Tak mówił dziś ks. bp Adam Bab, biskup pomocniczy Archidiecezji Lubelskiej. W Domu Prowincjalnym w Przemyślu święcenia pokarmów dokonał ks. abp Adam Szal, któremu towarzyszył sekretarz, ks. Jakub Kostrząb. Po poświęceniu pokarmów Matka Prowincjalna Barbara złożyła życzenia naszym Gościom, po czym spotkaliśmy się naszą wspólnotą na chwilę przy stole.

Idź do oryginalnego materiału