Śledzie proboszcza to świąteczny rarytas. Zawsze znikają ze stołu. Ich przygotowanie to pestka

2 godzin temu
Zdjęcie: zefirchik06/istock


Choć śledzie nie znajdują się na liście 12 potraw wigilijnych, to w Polsce wiele osób od lat przygotowuje je na święta. jeżeli znudziły ci się już tradycyjne wersje tego dania, zrób śledzie proboszcza. To pyszne połączenie ryb i grzybów, które z pewnością zasmakuje twoim bliskim.
Śledzie na dobre zadomowiły się w tradycyjnej polskiej kuchni. Są doskonałą przekąską zarówno na imprezę ze znajomymi, jak i na uroczystą Wigilię. Ich zaletą jest fakt, iż można je podać w z różnymi dodatkami. jeżeli planujesz przygotować te ryby na nadchodzące święta, ale znudziły ci się już wersje w oleju i w śmietanie, zrób śledzie proboszcza. Sekretem tej smacznej potrawy jest połączenie matiasów i grzybów.

REKLAMA







Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie



Jak zrobić śledzie proboszcza? Ta pyszna potrawa urozmaici wigilijny stół
Śledzie proboszcza to tradycyjne danie, o którym wielu z nas już zapomniało. Matiasy zwykle podaje się w śmietanie lub z cebulą i warzywami, jednak w tym przypadku najważniejszym dodatkiem są marynowane grzybki. Takie połączenie tworzy doskonały przysmak, który w te święta zaskoczy twoich bliskich. Z kolei takie dodatki jak cebula, pietruszka i olej tylko podkreślają wyjątkowy smak tego dania. Kolejną zaletą tej potrawy jest łatwość w przygotowaniu. Śledzie proboszcza zajmą ci mniej niż godzinę. Będziesz potrzebować tylko kilku składników, takich jak:

5 płatów śledziowych à la matijas,
słoiczek grzybków marynowanych (około 330 mililitrów),
cebula,
pietruszka,
1/4 szklanki oleju roślinnego,
5 łyżek octu (opcjonalnie),
przyprawy do smaku.



Jak zrobić śledzie na święta Bożego Narodzenia? To nic trudnego
Jak przygotować śledzie proboszcza? Trzymaj się poniższej instrukcji.

Zacznij od dokładnego namoczenia matiasów. Włóż je do zimnej wody i pozostaw na około trzy godziny. W tym czasie warto dwukrotnie zmienić wodę, zachowując przy tym niską temperaturę.
Gdy śledzie się moczą, zabierz się za dodatki. Pokrój marynowane grzyby w kostkę, cebulę w pióra, a pietruszkę posiekaj na drobno.
W osobnym naczyniu połącz olej z octem. Dodaj do tego grzyby, cebulę, natkę pietruszki i wymieszaj całość. Warto zaznaczyć, iż ocet nie jest wymagany, ponieważ grzybki pochodzą już z octowej marynaty. Ten składniki sprawdzi się głównie u osób, które lubią wyraziste, ostre smaki.
Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij śledzie z miski i odsącz z nich nadmiar wody. Następnie pokrój je na kawałki o długości około dwóch centymetrów.
Do miski z marynatą i dodatkami włóż pokrojone śledzie. Dokładnie połącz wszystkie składniki i odstaw gotowe danie do lodówki na około dobę. Po tym czasie przysmak będzie już gotowy. Śledzie proboszcza najlepiej podawać ze świeżym chlebem.





Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału