Rwanda: Zdobywając zawód i lepszą przyszłość

salezjanie.waw.pl 4 godzin temu

Drodzy Opiekunowie Adopcji na Od ległość, pozdrawiam ze szkoły św. Marii Dominiki Mazzarello TSS Gisenyi w Rwandzie – s. Purificacion Cruz FMA.

Nowy rok szkolny rozpoczął się w połowie września 2024 roku. Zakończymy go w lipcu 2025 (jeśli nie będzie żadnych strajków). Potem pozostaną na zajęciach tylko uczniowie przygotowujący się do końcowych egzaminów państwowych. Wszyscy podopieczni ciężko pracują przez cały rok. Jedynie ukończenie szkoły z bardzo dobry mi wynikami ułatwi im znalezienie pracy i odniesienie sukcesu w wybranej dziedzinie.

Nasi uczniowie kierunków krawieckie go i kulinarnego poziomu czwartego oraz piątego odbywają praktyki w przedsiębiorstwach odzieżowych, hotelach lub restauracjach największych miast Rwandy: Kigali, Musanze, Rubavu i Muhanga. Mamy na dzieję, iż – podobnie jak w ubiegłym roku – zajmą czołowe miejsca i zostaną wyróżnieni za swoje osiągnięcia. Najlepsi stażyści poziomu piątego otrzymują zwykle obietnicę pracy w firmach, w których odbywają praktyki. Warunkiem głównym jest jednak zdanie egzaminów ogólnokrajowych.

Uczniowie poziomu trzeciego również odbywają praktyki, jednak mają one miejsce na terenie naszej szkoły. Dawniej kursy te funkcjonowały pod nazwą „sztuka kulinarna”, w tej chwili noszą nazwę „serwowanie
dań i napojów – FBO”. Drugi rodzaj warsztatów dotyczy krawiectwa: „moda i projektowanie – FAD”. Po rzetelnie prowadzonych lekcjach teoretycznych wychowankowie czują się dość pewnie. Są entuzjastycznie nastawieni do wdrażania tego, czego na uczyli się w ciągu roku.

Cieszymy się z pozytywnego i optymistycznego nastawienia młodzieży kończącej kursy. Od pierwszego dnia wpajamy im ducha determinacji. Zachęcamy, aby uwierzyli w siebie i spełniali marzenia. Nasi podopieczni pochodzą z ubogich rodzin, a będą pracować np. w prestiżowych hotelach dla
zagranicznych turystów. Przekazujemy im rzetelną wiedzę i odkrywamy głęboko skryte zdolności. Muszą znać swoją wartość i pokazać profesjonalizm.

Jesteśmy szkołą katolicką. Przez cały rok modlimy się za osoby z dalekiej Polski. Bez Państwa pomocy byłoby nam trudno zapewnić młodzieży zaplecze do ćwiczeń, podręczniki oraz artykuły piśmiennicze. W imieniu sióstr, nauczycieli, współpracowników i uczniów dziękuję za adopcyjne wsparcie naszej misji. Niech Pan przez cały czas błogosławi szlachetne działania na rzecz potrzebujących Afrykańczyków.

Listy podopiecznych

Chcę zostać dobrą krawcową

Drodzy Dobrzy Dobrodzieje, którzy pomagacie mi w nauce! Jestem szczęśliwa, iż mogę napisać list z podziękowaniem. Czuję się dobrze, mam nadzieję, iż wy również. Uczę się krawiectwa w szkole sióstr salezjanek. Nauka idzie mi pomyślnie, ponieważ jestem promowana do następnej klasy z wynikiem 85,3%. Staż odbyłam w firmie ELC w dystrykcie Musanze. Szyłam różnego rodzaju odzieżą, na przykład klasyczny kostium damski ze spódnicą czy damski garnitur ze spodniami. Mam zamiar ukończyć szkołę w tym roku. Obiecuję dużo uczyć się, aby uzyskać dobre wyniki na egzaminach państwowych, które zdajemy w końcu lipca.

Modlę się również o dobrą pracę po szkole, bym zarabiając, pomogła rodzinie i innym ludziom. Moi bliscy i ja dziękuje my za Państwa wsparcie, bo dzięki Wam uczę się w najlepszej szkole i zdobywam wiedzę z zawodu, który lubię. Życzę błogosławieństwa Bożego i spełnienia wszystkich pragnień serca. Obiecuję dołożyć wszelkich starań, żeby dalej uzyskiwać dobre wyniki, a Boga proszę o błogosławieństwo i owoce
moich wysiłków.

Z serdecznymi pozdrowieniami
Daniella

Uwielbiam gotować i staram się być w tym coraz lepszy

Cześć! Mam na imię Patrick i mam 20 lat. Uczę się w salezjańskiej średniej szkole
technicznej na kierunku gastronomii. Mam trzy siostry i młodszego brata. Zawsze próbuję skupić się na nauce. Poza uczeniem się czytam nowele, które inspirują do bycia lepszym, gram w rozmaite gry: piłkę nożną, siatkówkę i koszykówkę. Marzę, żeby zostać prawdziwym szefem kuchni. Sztuka kulinarna ogromnie mnie pasjonuje, więc uczę się nie tylko w szkole, ale także śledząc różne kanały w mediach społecznościowych, np. „Mistrz Kuchni”. Naprawdę chciałbym doskonalić umiejętności w tej dziedzinie i w przyszłości zdobyć dobrą pracę lub założyć działalność związaną z żywnością i napojami. Myślę, iż kreatywność, komunikacja i zdolność pracy pod presją to umiejętności, które muszę posiąść, aby osiągnąć cele. Trudności i wyzwania nie powinny mnie zatrzymać w spełnianiu marzenia. Dziękuję Państwu za pomoc naszej wspólnocie szkolnej.

Niechaj Bóg nam wszystkim darzy.

Patrick

Więcej artykułów dostępnych w Misje Salezjańskie

Idź do oryginalnego materiału