Śledzie proboszcza uchodzą za jedną z najbardziej oryginalnych wigilijnych przekąsek. Łączą w sobie tradycję, domowy charakter i nutę leśnego aromatu, która świetnie komponuje się z innymi potrawami Bożego Narodzenia. Choć kilka wiadomo o pochodzeniu nazwy, przepis doczekał się miana domowego klasyka. Poniżej pełna instrukcja, jak przygotować tę wyjątkową świąteczną wersję śledzi.
REKLAMA
Zobacz wideo Śledź pod szubą
Śledzie proboszcza z czerwoną cebulą. Składniki na przepis
4-5 płatów śledziowych a’la matias
słoiczek marynowanych grzybów (najlepiej maślaki lub podgrzybki)
1 czerwona cebula
4 łyżki oleju
4-5 łyżek octu
natka pietruszki
Jak zrobić śledzie proboszcza? Tylko kilka kroków
Namoczyć płaty śledzi w zimnej wodzie przez około 3 godziny, kilkukrotnie ją wymieniając.
Odsączyć je i pokroić na mniejsze kawałki.
Marynowane grzybki posiekać w kostkę, cebulę pokroić w piórka, a pietruszkę drobno posiekać.
W misce połączyć olej z octem i wymieszać wszystkie składniki oprócz śledzi.
Na końcu dodać pokrojone płaty śledziowe i delikatnie wymieszać.
Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

2 dni temu











![Od 2026 roku ruszają masowe kontrole, a kary sięgają 5000 zł [24.12.2025]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/12/okladka-97.jpg)



