Wraz z upowszechnieniem się sztucznej inteligencji coraz częściej wybieramy jej podpowiedzi zamiast porad specjalistów. Sztuczna inteligencja jest stale rozwijana i wprowadzana do kolejnych branż. Zapytaliśmy dietetyczki Moniki Przystalskiej, co sądzi o wykorzystywaniu SI w dziedzinie, którą się zajmuje.
Jak zdaniem Moniki Przystalskiej SI może pomóc lub zaszkodzić w układaniu indywidualnych jadłospisów?:
Nie powinniśmy pozostawiać decyzji o diagnozie sztucznej inteligencji – przede wszystkim powinniśmy opierać się na wiedzy ekspertów. W jaki sposób dietetyk może wykorzystać sztuczną inteligencję w pracy?:
SI w dziedzinie dietetyki wymaga jeszcze wielu udoskonaleń, a jeżeli to się uda, to co wtedy? Czy sztuczna inteligencja zastąpi dietetyków czy będzie dla nich tylko wsparciem?:
Oprócz opinii specjalisty, zapytaliśmy mieszkańców Częstochowy, co sądzą na temat sztucznej inteligencji w dietetyce. Częstochowianie opowiadali o tym, czy korzystają z aplikacji tworzących diety, czy wybraliby dietetyka czy SI oraz czy ich zdaniem sztuczna inteligencja zastąpi kiedyś dietetyków:
Sztuczna inteligencja jest dobrym uzupełnieniem pracy dietetyka, ale nie zastąpi ludzkich umiejętności i doświadczenia. Jednak według niektórych, jej rozwój może znacząco wpłynąć na pracę dietetyków.